Luino , een klein pitoresk stadje met zijn 15.000 inwoners ligt in het zuidwesten van de provincie Varese aan de oostoever van het Lago Maggiore. Het is de grootste plaats aan de Lombardische zijde van het meer. Aan het meer flaneer je langsheen een promenade omzoomd door indrukwekkende platanen.

De wekelijkse markt op woensdag, in voege sinds 1541, is internationaal bekend . Het is tevens de grootste markt in heel noordelijk Italië. De mensen komen overal vandaan, ook uit Zwitserland om deze markt te bezoeken.

De oude haven is uit de tijd van Napoleon. Men heeft hier uitzicht over een groot gedeelte van het meer. Bij een wandeling langs de oever komt men de Madonna del Carmine kerk uit de XV eeuw tegen; de privè kapel van de familie Serbelloni (1700) met het Serbelloni paleis; het Verbania paleis, waar zich nu het Museo Civico en de bibliotheek bevinden. De moeite waard is ook de wandeling door de oude stad met de kleine stijgende weggetjes, de renaissancistische en barokke gebouwen, de hofjes en de winkeltjes.